Boller

Lækre luftige boller

Bløde og lækre

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er blevet helt vild med at bruge bageenzymer når jeg bager. Brødet holder længere, det hæver flot op og giver en lækker skorpe og en blød krumme. Det er ikke et tilsætningsstof, men et enzym som går ind og arbejder sammen med hveden.

I denne opskrift har jeg også brugt bageenzymer, de kan sagtens undværes, men når man først har prøvet det, så kan man ikke stoppe igen 😉

Disse boller kan bruges både til morgenbrød, fødselsdag, brunch, til madpakkerne og frokost. Grundet bageenzymerne bliver ikke tørre og kedelige som almindelige boller, hvilket jo er ganske magisk.

Jeg får 25 boller ud af 650g mel – de bliver utrolige lette og luftige, og derved er de også kalorielette i forhold til de tunge boller man kender til f.eks fødselsdage.

Opskriften giver 25 stk.

103 kcal pr. stk (ved brug af bageenzymer, undlader du dette, får du mindre ud af din dej)
Boller
Boller
Boller

Ingredienser:

25 g

15 g

1 dl.

Gær

Bageenzymer (kan undlades, men giver virkelig et fantastisk luftigt brød)

A38 (kan undlades)

300g

5 dl

Revet gulerod (kan undlades eller erstattes med f.eks revet æble eller squash)

Lunken vand

1 spsk

2 spsk

650-700 g

1 spsk

Honning

Olie (til at smøre skålen med)

Hvedemel (Gerne manitoba med højt proteinindhold)
Det skal muligvis mere mel i – det handler meget om at få den konsistens som vist på billederne

Salt


Fremgangsmåde:

– Hæld lun vand i skålen i en røreskål.

– Smuldr gæren i vandet og bland rundt.

– Tilsæt honning (eller sirup) og rør det ud i vandet.

– Tilsæt hvedemelet, revet gulerod, A38 og bageenzymer og rør rundt.

– Tilsæt til sidst saltet og rør det godt rundt.

– Ælt dejen i et godt stykke tid. Dejen skal være helt glat og meget smidig og elastisk og er færdig når de slipper kanterne. På en røremaskine kan det tage op til 30 minutter at få dejen perfekt. Den er klistret og sidder fast på fingrene når man røre ved den, det er meningen.

– Når dejen er klar, smøre du en skål med lidt olie og hælder dejen over.

– Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køkkenbordet, lad den hæve 3 timer ved stuetemperatur – dejen hæver en del, så sørg for at skålen er stor nok eller gør som jeg, del den i to skåle.

– Sæt ovnen på 250 grader med dit bagestål inde i ovnen. Lad ovnen stå i ca. 60 min indtil bagestålet er varmet helt op.
Hvis du ikke har et bagestål, så lader du en bageplade være i ovnen. Her behøves ovnen ikke at være tændt så længe.

– Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld din dej ud på bordet.

– Brug en dejspartel til at hakke dejen over med. Det er vigtigt at luftboblerne ikke ødelægges.

– Læg bollerne over på et stykke bagepapir – drys evt med lidt kerner på toppen.

– Flyt bagepapiret over på dit bagestål og bag bollerne i 15 min til den bliver flotte mørke. Jeg kan godt lide den lidt “brændte stenovns smag de får” hvis man ikke er til det, skal de kun have ca. 11-12 min.

-Lad dem køle af på en rist og så er de klar til servering.


Tip:

Ønsker du en meget sprød skorpe på dine boller, kan du med fordel tilføje kogt vand i en anden bageplade eller skål under bollerne. På den måde laver du damp i ovnen og dette giver en super lækker sprød skorpe.

De er super gode dagen efter og kan nemt genvarmes med lidt vand på toppen af bollen, så bliver skorpen super sprød igen og virkelig lækker.
Bollerne kan nemt fryses og bruges som rundstykker om søndagen.

Bollerne kan sagtens koldhæves i køleskabet natten over, så skal du blot bruge 12g gær i stedet for og sætte dem ud på køkkenbordet ved stuetemperatur ca. 1 time før de skal i ovnen.

Husk – det handler meget om at få den rette konsistens, er dejen for våd og ikke klistret, så kan der tilføjes mere mel. Men det er ikke en dej der skal formes med hænderne som med alm. boller.
Denne skal hakkes ud med en dejspade.

Glem ALT om strenge diæter med endeløse forbud og løftede pegefingre.
Alt er tilladt! Bare ikke hele tiden. Sammen finder vi DIN personlige balance.

Er DU klar til at starte din vægttabsrejse?

Så kan du se om vægttabsforløbet i Hjørring er noget for dig!
Det er ganske gratis og helt uforpligtende!

Del dette opslag